Η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης κ. Ευφροσύνη Γεώργα, τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025, παρακολούθησε διαδικτυακό σεμινάριο, διάρκειας 2 ωρών, με τίτλο «EIT Food και FoodEducators» το οποίο διοργάνωσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως Κόμβος EIT Food και Κόμβος FoodEducators στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφόρησης Europe DirectΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής με αντικείμενο τη διδασκαλία θεμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή.

Το EIT Food είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια κοινότητα καινοτομίας στον τομέα των τροφίμων, υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) και στοχεύει στη βελτίωση τής βιωσιμότητας και τής αξιοπιστίας τού συστήματος τροφίμων.

Το FoodEducators είναι ένα πρόγραμμα τού EIT Food που αναπτύσσει και προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα εύκολα προσβάσιμα και επιστημονικά τεκμηριωμένα σχέδια μαθημάτων τού προγράμματος εστιάζουν σε θέματα όπως η υγεία, η βιωσιμότητα, τα τρόφιμα και τα συστήματα τροφίμων, καθώς και η επαγγελματική σταδιοδρομία στον αγροδιατροφικό τομέα.

Μακροπρόθεσμα, το πρόγραμμα FoodEducators στοχεύει σε μια νέα πανευρωπαϊκή γενιά που θα είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη σε θέματα διατροφής, που θα κατανοεί απόλυτα την προέλευση των τροφίμων και τη διαδρομή από το αγρόκτημα στο πιάτο, αλλά και θα είναι ενεργή στην ηγεσία τού μετασχηματισμού των συστημάτων διατροφής.

Για την επίτευξη αυτού τού στόχου, το FoodEducators έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 15 Εθνικών Κόμβων, με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να αποτελεί τον Κόμβο για την Ελλάδα. Το όραμά του είναι να υποστηρίξει τους/τις εκπαιδευτικούς σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής, ώστε να διδάξουν και να εμπνεύσουν τους νέους να κάνουν πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων, καθώς και να εξερευνήσουν μια πιθανή επαγγελματική σταδιοδρομία στον αγροδιατροφικό τομέα.